Տավարի ենթասուր կետոզի ախտորոշումը և բուժկանխարգելիչ միջոցառումները - Սուքիասյան, Կ. Ա.; Ադամյան, Ֆ. Բ.; Նիկողոսյան, Է. Ա. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Հետազոտությունների նպատակը ՀՀ մարզերում բարձրակիթ կովերի ենթասուր կետոզի հնարավոր դեպքերի բացահայտումը և ֆերմերներին մասնագիտացված օգնության ցուցաբերումն է: Տնտեսություններում իրականացվել են կենդանիների կլինիկական, ինչպես նաև Լեստադեի և Լիբենի մեթոդների, URIPATH-10 և SERVOTESTKETOLAC թեստերի կիրառմամբ արյան, մեզի, կաթի լաբորատոր հետազոտություններ: Հայտնաբերված կետոզի բոլոր դեպքերը պայմանավորված են եղել սպիտակուցային գերկերակրմամբ և կերաբաժնում դյուրամարս ածխաջրերի բացակայությամբ: Բուժման նպատակով առաջարկվում է կերաբաժինները հարստացնել դյուրամարս ածխաջրերով, նշանակել գլյուկոզի 5 %-անոց լուծույթ, E-selenium և դեքսամետազոն: Цель исследования заключалась в выявлении возможных случаев субклинического кетоза у высокомолочных коров, а также оказание специализированной помощи фермерам в областях Армении. В хозяйствах проводились клинические и лабораторные исследования крови, мочи и молока с использованием методов Лестаде и Либена, тестов URIPATH-10 и SERVOTEST-KETOLAC. Все случаи кетоза оказались обусловлены белковым перекармливанием, при недостатке легкоусваиваемых углеводов в рационе. Для лечения было предложено обогатить рационы легкоусваиваемыми углеводами, назначить 5 % раствор глюкозы, препарат E-selenium и дексаметазон. The research aims to detect the possible cases of subclinical ketosis in the heavy milk producing cows bred in the regions of the RA and to provide professional support to the farmers. Clinical and laboratory tests of the animal blood, urine and milk were conducted in the farms by using Lestrade’s and Liben’s methods, as well as URIPATH-10 and SERVOTEST-KETOLAC tests. All cases of identified ketosis were induced by protein overfeeding and lack of digestible carbohydrates in the feed ration. For curative purposes it is recommended to supplement the food ration with easy digested carbohydrates and administer 5 % glucose solution, E-selenium and dexamethasone.
Keywords: Անասնաբուժական բժշկագիտություն և անասնաբուծություն; Diagnosis and Prevention-Care Interventions for Subclinical Ketosis in Cows