Հայաստանի որոշ մարզերում մեղուների վիրուսային հիվանդությունների համաճարակաբանական առանձնահատկությունները - Սիմոնյան, Ջ. Տ.; Ոսկանյան, Հ. Ե.; Սիմոնյան, Լ. Լ. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Ըստ Հայաստանի չորս մարզերի ութ համայնքների համաճարակաբանական հետազոտությունների՝ որոշվել է պարկաձև թրթուրի և մեղուների քրոնիկ կաթված վիրուսային հիվանդությունների տարածվածությունը: Վարակվածության բարձր մակարդակ է գրանցվել Սյունիքի մարզում: Ախտահարված փեթակներում հայտնաբերված թրթուրների և մեղուների կլինիկական նշանները համընկել են նշված հիվանդությունների ախտանշաններին: Մեղուների անկումները կարող են հանգեցնել բերքատվության նվազման և վնաս պատճառել գյուղատնտեսությանը։ Ուստի անհրաժեշտ է բացահայտել տարածված վիրուսային հիվանդությունները և մշակել դրանց դեմ պայքարի արդյունավետ միջոցառումներ։ Согласно эпизоотологическому исследованию в восьми общинах четырех областей Армении было обнаружено распространение вирусных заболеваний мешотчатого расплода и хронического паралича у пчёл. Высокий уровень заражения был зафиксирован в Сюникской области. Клинические признаки у личинок и пчел в зараженных ульях совпали с признаками отмеченных болезней. Гибель пчел может привести к уменьшению урожайности и нанести урон сельскому хозяйству. Следовательно, необходимо обнаружить распространенные вирусные заболевания и разработать эффективные меры по борьбе с ними. Based on the epizootological research conducted in eight communities of four Armenian regions the prevalence rate of viral diseases of larva sacbrood and chronic bee paralyses has been determined. High infection rate has been recorded in the Syunik region. The clinical signs of the larvae and bee detected in the infected beehives coincided with the symptoms of the mentioned diseases. Bee deaths can lead to the yield reduction and cause damage to agriculture. Thus, it is necessary to detect the common viral diseases and develop efficient struggling measures.
Keywords: Անասնաբուժական բժշկագիտություն և անասնաբուծություն