Երևանի զբոսայգիների բուրավետ ծառատեսակների մի քանի նոր վնասատուներ. դրանց դեմ կենսաբանական պայքարի միջոցառումներ - Բաբայան, Ա. Հ. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Երևանի զբոսայգիներում և պուրակներում իրականացված հետազոտությունների համաձայն՝ ակացիայի գալամլակի (Obolodiplosis robiniae), ակացիայի սղոցողի (Euura tibialis) և շագանակագույն մարմարյա մլուկի (Halyomorpha halys) կենսագործունեության արդյունքում բուրավետ ծառատեսակների աճը և զարգացումը դանդաղում են, դրանք կորցնում են նաև արտաքին գեղազարդային տեսքը: Բացի այդ՝ նպաստավոր պայմաններ են ստեղծվում այլ վնասատուների զարգացման համար: Ըստ փորձերի արդյունքների՝ BT մանրէաբանական պատրաստուկների նշված շտամները բավական արդյունավետ են, ուստի դրանք կարելի է կիրառել E. tibialis-ի, O. robiniae-ի և H. halys-ի դեմ նախատեսվող կենսաբանական և ինտեգրացված պայքարում: Согласно исследованиям, проведенным в парках и садах Еревана, в результате жизнедеятельности акационной галлицы (Obolodiplosis robiniae), акационного пилильщика (Euura tibialis) и коричневого мраморного клопа (Halyomorpha halys), рост и развитие душистых пород деревьев замедляется, они теряют свою внешнюю декоративную привлекательность. Кроме того были созданы благоприятные условия для развития других вредителей. Согласно лабораторным исследованиям различных штаммов препарата BT, наиболее высокиие результаты показал штамм BT 26-70. В случае E. Tibialis - а смертность составляет 100 %, а в случаях O. Robiniae и H. Halys соответственно - 83,3 и 96,6 %. According to the investigations conducted in the Yerevan parks and public gardens, the growth and development of the fragrant tree species are retarded due to the life activity of Obolodiplosis robiniae (black locust gall midge), Euura tibialis (sawflies) and Halyomorpha halys (brown marmorated stink bug); they also lose their decorative appearance. Besides, favorable conditions are created for the development of other pests. The results of trials have indicated that the mentioned strains of BT microbiological preparation are rather effective, and hence can be applied in the planned and integrated struggle against E. tibialis, O. robiniae and H. halys.
Keywords: Ագրոնոմիա և ագրոէկոլոգիա