Արարատի մարզի Նորամարգ համայնքի անմշակ հողերի մելիորատիվ վիճակի ուսումնասիրությունն ու գնահատումը - Բարսեղյան, Մ. Հ.; Դավեյան, Ս. Հ.; Էլոյան, Ա. Շ.; Բաղդասարյան, Ս. Կ. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Մելիորատիվ վիճակի գնահատման նպատակով հետազոտություններն իրականացվել են Արարատի մարզի Նորամարգ համայնքում գտնվող 50 հա անմշակ հողատարածքում: Գնահատվել են տարվա ընթացքում գրունտային ջրերի մակարդակի տատանումները, հողի ֆիզիկաքիմիական հատկությունները, որոշվել են ջրալույծ աղերի քանակը, միկրոտարրերի շարժուն ձևերը և այլն: Ըստ հետազոտությունների արդյունքների՝ մատչելի սննդա- և միկրոտարրերով հարուստ, ինչպես նաև գրունտային ջրերով ապահովված հողատարածքները կարելի է օգտագործել այգեգործական նպատակներով:շ Исследования с целью оценки мелиоративного состояния почвы проводились на 50 га необработанных земель в сообществе Норамарг Араратской области. Были оценены колебания уровня грунтовых вод в течение года, физико-химические свойства почвы, определено количество растворенных солей, подвижные виды микроэлементов и т. д. Результаты исследований показали, что обеспеченные богатыми, доступными питательными и микроэлементами, а также грунтовыми водами земли могут быть использованы в садоводческих целях. The research was conducted over 50 ha uncultivated land areas located in the Noramarg community of the Ararat region to evaluate their meliorative state. The fluctuation rates of groundwater level throughout the whole year and the soil physicochemical properties have been assessed, as well as the amount of water-soluble salts, mobile forms of micronutrients and many other properties have been determined. According to the results of conducted investigations the land areas rich in affordable nutrients and micronutrients, as well as those provided with groundwaters can be used for horticultural purposes.
Keywords: Ագրարային ճարտարագիտություն