Հրաչյա Ղափլանյանը՝ որպես դերասան Երևանի պատանի հանդիսատեսի թատրոնում - Առաքելյան, Ռուզաննա (ՀՀ ԳԱԱ)
Հայ թատրոնի պատմության նորագույն շրջանի հայտնի ներկայացուցիչներից է բեմադրիչ, ԽՍՀՄ ժողովրդական արտիստ, Երևանի դրամատիկական թատրոնի հիմնադիր-գեղարվեստական ղեկավար Հրաչյա Ղափլանյանը, որը հանրությանը քիչ է հայտնի որպես դերասան: Պատանեկան տարիներին ՊՀԹ-ում անցնելով մասնագիտական հասունացման, թատերարվեստի նրբություններին ծանոթանալու շրջանը` նա այս թատրոնում դառնում է սիրված դերասան, հետագայում նաև՝ բեմադրիչ: Ղափլանյանը պատանիների իր դերերը ներկայացրել է համոզիչ ու հավաստի, հուզիչ ու անմիջական արտահայտչամիջոցներով, խորապես ընկալել հասակակից հերոսների ապրումները, ձգտումները, անձնվեր հայրենասիրությունը և հոգեբանական նուրբ մոտեցմամբ, տրամաբանված խաղով հանդես եկել նրանց հատուկ դրամատիկական դժվար շատ հոգեվիճակներում: Դերասանական տպավորիչ խաղն արժանացել է ժամանակի մասնագիտական մամուլի արժանի գնահատականին: Одним из ярчайших представителей в новейшей истории армянского театра является режиссер, народный артист СССР, основатель и художественный руководитель Ереванского драматического театра Грачья Капланян, который мало известен театральной общественности как актер. Его творческое становление как актера состоялось в стенах Театра юного зрителя, где он постиг тонкости театрального искусства, став любимым артистом, а в дальнейшем и режиссером. Созданные им образы были правдивы, убедительны, непосредственны. Его игра отличалась тонким психологизмом, умением передать душевные переживания своих героев. Актерская деятельность Г. Капланяна была удостоена высокой оценки со стороны театроведов. Hrachya Ghaplanyan, People’s Artist of the USSR, is one of the distinguished figures in the modern period of Armenian theatre history. He was the artistic director and the founder of the Yerevan Drama Theatre. He was known as a famous stage director, but he was less known as an actor to the audience. He started his acting creative way at the Yerevan Theatre of Young Spectator. During this period he underwent psychological school, developed and mastered all the stage skills, traditions and standards on his background, meanwhile improving them. He played the characters of young men of his age, so he knew very well psychological peculiarities of the role and presented the true character of a young man, his behavior, feelings, emotions, aspiration, patriotism. His acting on the stage was highly appreciated by the professional theatrical experts of the time.
Keywords: Մշակույթ; Արվեստագիտություն