Иван (Ованес) Айвазовский на острове Св. Лазаря - Бекарян, Анаит (ՀՀ ԳԱԱ)
1840 թ. հուլիսին Պետերբուրգի գեղարվեստի կայսերական ակադեմիան ոսկե մեդալով ավարտած Հովհաննես Այվազովսկուն գործուղում են արտասահման՝ գեղարվեստի բնագավառում կատարելագործվելու: Այվազովսկին իր ընկերոջ՝ Վասիլի Շտերնբերգի (1818-1845) հետ մեկնում է Իտալիա: Առաջին քաղաքը, ուր ուղևորվում են նրանք, Վենետիկն էր: Ապա այցելում են Վենետիկից ոչ հեռու գտնվող Սուրբ Ղազար կղզի, որտեղ ապրում և աշխատում էր Հովհաննես Այվազովսկու եղբայրը՝ հայ պատմագիր, թարգմանիչ, մանկավարժ, արքեպիսկոպոս Գաբրիել Այվազյանը (1812-1860): Վերջինս եղբորը ծանոթացնում է Մխիթարյան միաբանության գործունեությանը: Դրա շնորհիվ են ստեղծվում «Մխիթարյան հայրերը Սուրբ Ղազար կղզում» (1843) «Բայրոնի այցը Մխիթարյաններին Սբ Ղազար կղզի» (1899) կտավները: Վենետիկի Մխիթարյան միաբանության պատկերասրահում պահպանվում և ցուցադրվում է Հովհաննես Այվազովսկու 14 նկար: В июле 1840 г. Петербургская Императорская академия художеств послала пятерых художников, в их числе и Ивана Айвазовского, окончивших Академию с золотой медалью, за границу для дальнейшего совершенствования мастерства. Вместе с ним в Италию отправился его друг Василий Штернберг (1818-1845). Вначале они посетили Венецию, затем – остров Св. Лазаря, где жил и работал брат Айвазовского – армянский историограф, переводчик, педагог – архиепископ Габриел Айвазян (1812-1860). Последний познакомил своего брата с деятельностью и членами Мхитаристской конгрегации. Впоследстии великий маринист соз-дал полотна «Армяне-мхитаристы на острове Св. Лазаря» (1843 г.) и «Посещение Байроном мхитаристов на острове Св. Лазаря (1899 г.). В галерее Венецианской конгрегации мхитаристов хранятся 14 картин Айвазовского, часть которых демонстрируется посетителям. In July 1840, Hovhannes Aivazovsky was sent on internship abroad by the Imperial Academy of Arts in St. Petersburg. As he left for Italy with his friend Vasily Shternberg (1818-1845), the first city they visited was Venice, where H. Aivazovsky's brother Gabriel Aivazyan (1812-1860), a historian, educator, translator and an archbishop, lived and worked in the Mechitarist Congregation on the island of St. Lazarus. Gabriel introduced the artist to the activities of the Mechitarist Congregation. Impressed by the work done by the Mechitarists, H. Aivazovsky painted "The Armenian Mechitarist fathers on St. Lazare island" (1843) and "Byron's visit to the Mechitarist Congregation on the island of St. Lazare in Venice" (1899). The picture gallery of Mechitarist Congregation houses 14 paintings by H. Aivazovsky.
Keywords: Культура; Искусствоведение