Генетические аспекты фотосинтеза ароматических сортов табака и путиоптимизации селекции: коэффициент фотосинтетической продуктивности - Маркарян, В. А. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
В четвёртой статье серии подведены результаты генетического анализа коэффициента фотосинтетической продуктивности (КФП) семи сортов табака сортотипа Самсун. Подтверждено, что гибридам F1 свойственен промежуточный тип наследования признака, что проявляется в основном воздействием аддитивных генов рецессивного характера, чем и объясняются расхождения между показателями КФП и ĝi. Обоснована важность КФП как ценного фотосинтетического маркера при создании гибридных комбинаций с помощью улучшенного фотосинтетического аппарата. Результатами исследования выделены ценные сорта и перспективные гибриды для селекции и предложены конкретные рекомендации по оптимизации всех её звеньев. Շարքի չորրորդ հոդվածում ներկայացված են ծխախոտի Սամսուն սորտատիպի յոթ սորտերի ֆոտոսինթետիկ արդյունավետության գործակցի (ՖԱԳ) գենետիկական անալիզի արդյունքները: Հաստատվել է, որ F1 հիբրիդներին բնորոշ է հատկանիշի միջանկյալ ժառանգումը, որը դրսևորվում է հիմնականում ռեցեսիվ բնույթի ադիտիվ գեների ազդեցությամբ, ինչի արդյունքում առկա են հատկանիշի և ĝi-ի ցուցանիշների անհամապատասխանություններ: Հիմնավորվել է բարելավված ֆոտոսինթետիկ ապարատով հիբրիդային զուգակցությունների ստացման գործում ՖԱԳ-ի կարևորությունը՝ որպես արժեքավոր ֆոտոսինթետիկ ցուցիչ: Հետազոտության արդյունքներով առանձնացվել են արժեքավոր սորտեր և հեռանկարային հիբրիդներ, ներկայացվել դրանց բուծման բոլոր օղակների օպտիմալացման կոնկրետ առաջարկություններ: The results of genetic analysis on the coefficient of photosynthetic productivity (CPP) in seven varieties of Samsun tobacco are summed up in the fourth article of the series. It has been confirmed that in the hybrids of F1 an intermediate inheritance of the trait prevails, which is mainly manifested by the impact of recessive additive genes leading to incompatibility in the indices of ĝi and the mentioned trait. The significance of CPP as a valuable photosynthetic index in the creation of hybrid combinations with an improved photosynthetic apparatus has been justified. In the result of the study, valuable varieties and perspective hybrids have been identified and specific recommendations on optimizing all breeding stages have been introduced.
Keywords: Агрономия и агроэкология