Ամերիկյան իրականությունը Համաստեղի և Արամ Հայկազի ստեղծագործություններում - Խաչատրյան, Մարգարիտա (ՀՀ ԳԱԱ)
Ամերիկյան իրականությունը պատկերելիս Համաստեղը և Արամ Հայկազը իրենց ստեղծագործություններում ներկայացնում են նաև հերոսների ողբերգական անցյալը։ Նրանց հոգեհարազատ են օտար աշխարհների օրենքներով գոյատևող այդ հերոսները։ Համաստեղի և Արամ Հայկազի պատմվածքներում ամերիկյան միջավայրն արտացոլում է այն աշխարհի ընդհանրացված պատկերը, որտեղ գործում են հայի համար երբեմն անընդունելի, բարոյական չափանիշներով խորթ օրենքներ: Սփյուռքահայ այս տաղանդավոր գրողները սերունդներին թողել են գրական հարուստ ժառանգություն, որն արտացոլում է ամերիկյան իրականության ճշգրիտ պատկերը: Նրանց ստեղծված կերպարներն ապրում են հայրենիքի հիշողություններով և, ավանդականը պահելու գերագույն ճիգերով, փորձում են հարմարվել նոր պայմաններին, նոր իրականությանը: Трагическое прошлое неизбежно присутствует в произведениях Амастегa и Арама Айказа, изображающих американскую действительность. В галерее их героев непременно есть персонажи, пережившие ужасы геноцида и депортации. Амастегу и Арама Айказу близки их герои, живущие на чужбине по законам этой среды, часто противоречащим армянской ментальности с присущими ей нравственными постулатами. Амастег и Арам Айказ оставили поколениям богатое литературное наследие, отражающее истинный образ американской действительности. The painful past is inevitably present in the literary attempts of Hamastegh and Aram Haykaz to depict American reality. Two children of the Kelenyan family became victims in 1915, and 15-year-old Aram from Shapingarahisar took part in the heroic struggle in his homeland and, together with a small caravan of rescued compatriots, he walked with a wounded leg, holding his mother's hand, along the roads devouring Armenians. Hamastegh and Aram Haykaz love and understand well their characters who live by the laws of foreign worlds. In their works, the American environment is the generalized world that is given to a man to create, but which, for some reasons, regularly becomes a scene of wars.
Keywords: Բանասիրություն