Հացահատիկի մշակության տեխնոլոգիայի կատարելագործումը քիմիական պայքարի նվազեցման հնարավորությունների կիրառմամբ. ցանքի տեխնոլոգիական նորամուծության տեսական հիմնավորումը - Պետրոսյան, Դ. Պ.; Ռաֆայելյան, Ս. Վ. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Շարքի երկրորդ հոդվածում ներկայացված է հացահատիկի ցանքի տեխնոլոգիական նորամուծության տեսական հիմնավորումը: Հետազոտվել է սերմթաղիչ խոփիկի ներգործությունը սերմնահատիկի և հողի վրա: Մշակվել է ագրոտեխնիկական պահանջներին, խոփիկի կառուցվածքային պարամետրերին, հողի և սերմի ֆիզիկատեխնոլոգիական հատկություններին համապատասխան ցանքի նոր տեխնոլոգիա: Առաջարկվող տեխնոլոգիական և կառուցվածքային լուծումները նախադրյալներ են ստեղծում առաջիկայում գիտափորձեր կատարելու համար: Во второй статье этой серии представлено теоретическое обоснование внедрения предложенной инновации в технологии посева зерна. Было изучено влияние сеялки на зерно и почву. Разработана новая технология посева, соответствующая агротехническим требованиям, структурным параметрам сеялки, физико-технологическим свойствам зерна и почвы. Предложенные технологические и конструктивные решения создают предпосылки для проведения в ближайшем будущем соответствующих научных экспериментов. The second article of the series considers the theoretical justification of technological innovations for cereal crop seeding. The effect of the seeding ploughshare on the seed grain and soil has been investigated. A new seeding technology in line with agro-technical requirements, structural parameters of the ploughshare, physicotechnological properties of soil and seed has been developed. The recommended technological and structural solutions can serve as a background for conducting respective scientific experiments in future.
Keywords: Ագրարային ճարտարագիտություն