Մեթանտենկի ջերմային հաշվեկշիռը և ջերմության կորուստների վերականգնման հաշվարկը - Մարգարյան, Ս. Ե.; Անդրեասյան, Գ. Մ. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Հոդվածում ներկայացված են կենսագազային տեղակայանքի մեթանտենկի ջերմային հաշվեկշիռը և դրա բաղադրիչների հաշվարկման մեթոդներն ու արդյունքները: Առաջարկվել են օրվա ընթացքում մեթանտենկի ջերմային էներգիայի կորուստներն ու ծախսերը որոշող բանաձևեր, որոնք կարող են կիրառվել դրական էներգետիկ հաշվեկշռով և ապրանքային կենսագազի առավելագույն ստացումն ապահովող տեղակայանքի հաշվարկների ու նախագծման համար: Ջերմության կորուստների և ծախսերի վերլուծության ու գիտագործնական առաջարկությունների նպատակով ներկայացված են դրանց փոփոխությունների համապատասխան գրաֆիկներ: В статье представлен тепловой баланс метантенка биогазовой установки, а также методы и результаты расчета ее составляющих. Предложены формулы, определяющие затраты и потери тепловой энергии метантенка в течение дня, которые могут быть использованы для расчета и проектирования биогазовых установок, обеспечивающих максимальное производство товарного биогаза с положительным энергетическим балансом. Для анализа тепловых потерь, затрат и с целью получения научно-практических предложений нами представлены соответствующие графики их изменения. The article considers thermal balance of the methane tank in the biogas digester, as well as the computation methods of its components and the derived results. Formulae determining the daily losses and expenditures of heat energy in a methane tank have been proposed. They can be used for the development and design of biogas plants with positive energy balance providing the maximum marketable biogas generation. Appropriate diagrams have been presented for the analyses of heat losses and expenses and for introducing research and practical recommendations on their changes.
Keywords: Ագրարային ճարտարագիտություն