Աղաջրային ռեժիմների առանձնահատկությունների բացահայտումը Արարատյան հարթավայրի ոռոգելի հողատարածքներում - Ղազարյան, Հ. Ս.; Դավեյան, Ս. Հ.; Մեջլումյան, Դ. Վ. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Ըստ հետազոտությունների՝ Արարատյան հարթավայրի ոռոգելի հողատարածքներում աղաջրային ռեժիմների ուղղվածությունը և ինտենսիվությունը պայմանավորված են գրունտային ջրերի մակարդակով, հանքայնացմամբ, մշակաբույսերի տեսակային կազմով և ոռոգման գործոններով: Գրունտային ջրերի բարձր մակարդակի պայմաններում (<1,75 մ) հողի մակերեսին կամ միջին շերտերում առկա է աղերի որոշակի կուտակում, ինչը կարող է հանգեցնել հողերի բերրիության և մշակաբույսերի բերքատվության անկման: Ուստի առաջարկվում է այդ հողատարածքներում գարնանը և աշնանը իրականացնել ոռոգման-լվացման աշխատանքներ՝ բարձրացնելով ոռոգման նորման 1,5 անգամ: По итогам исследований, проведенных на орошаемых земельных участках Араратской долины, было выявлено, что направленность и интенсивность водно-солевых режимов обусловлена уровнем грунтовых вод, их минерализацией, составом сельскохозяйственных культур и факторами орошения. В условиях высокого уровня грунтовых вод (<1,75 м) на поверхности или в средних слоях почвы наблюдается некоторое накопление солей, что может привести к снижению плодородия почвы и урожайности сельскохозяйственных культур. Следовательно, предлагается весной и осенью на этих участках проводить ирригационно- промывные работы, увеличив нормы полива в 1,5 раза. According to the conducted research it has been found out that the direction and intensity of water and salt regimes in the irrigated land areas of the Ararat valley are related to the ground water levels, mineralization, crops' species composition and to the irrigation factors. Under conditions of high level of ground water (<1.75 m) some salt accumulation is observed in the mid and surface soil strata, which can lead to the decline of soil fertility and crops productivity. Hence, it is recommended to implement irrigation and leaching activities in spring and autumn seasons along the mentioned land areas increasing the irrigation rate in 1.5 times.
Keywords: Ագրարային ճարտարագիտություն