Բազմամյա տնկարկների հողամշակման տեխնոլոգիական գործընթացի կառավարման համակարգերի կատարելագործում - Եսոյան, Ա. Մ.; Ալթունյան, Ա. Վ.; Գրիգորյան, Ա. Ս.; Միքայելյան, Գ. Մ. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Առաջարկվում է ներդնել բազմամյա տնկարկների միջբնային տարածության մշակման մեքենայի բանող օրգանների դիրքի նոր եղանակով կառավարման էլեկտրամեխանիկական ազդանշանային համակարգ: Այն հնարավորություն կտա հիդրոհամակարգի շարժաբերման համար կիրառել անհամեմատ փոքր ուժեր (10-12 Ն՝ 150 Ն-ի փոխարեն): Միաժամանակ կբացառվի ծառաբնի վրա անթույլատրելի մեխանիկական ազդեցությունը, ինչը հնարավորություն կտա առաջարկվող ազդանշանային համակարգով համալրված մեքենաները կիրառել ցանկացած տարիքի և անատոմիամորֆոլոգիական կազմ ունեցող այգիներում: Разработана электромеханическая сигнальная система управления положением рабочих органов почвообрабатывающих машин для междурядной обработки многолетних насаждений. Она позволит использовать несравнимо малые силы для приведения гидравлической системы в действие (10-12 Н, вместо 150 Н). Это исключит повреждающее механическое воздействие на дерево, что позволит использовать данные почвообрабатывающие машины, оборудованные электромеханической сигнальной системой управления, в садах любого возраста и анатомо-морфологического состава. it is recommended to introduce electro-mechanical alarm system with new management methods for the adjustments of working parts in the tillers used for the cultivation of inter-trunk spaces in the perennial plantations. It will enable to apply relatively smaller forces (10 -12 N instead of 150 N) for the drive of hydro-system. At the same time the improper mechanical impact on the tree trunk will be rejected enabling to use the machines equipped with the mentioned signaling systems in the orchards of all ages with any anatomical and morphological composition.
Keywords: Ագրարային ճարտարագիտություն