Քրիստոնեայ ներկայութիւնը Արաբական Ծոցի երկիրներու մէջ. պատմական զարգացումներ, առաքելութիւն եւ մարտահրաւէրներ - Ճէպէճեան, Հրայր (ՀՀ ԳԱԱ)
Այս ուսումնասիրութիւնը կը ներկայացնէ Քրիստոնեայ ներկայութիւնը Արաբական Ծոցի տարածաշրջանի մէջ վաղ ժամանակներէն սկսած եւ մինչեւ այսօր։ Կայ հանգրուանային զարգացումները մինչեւ իսլամական ներխուժումը տարածաշրջանին մէջ Քե 629՝ ապա իններորդ դարէն սկսեալ անոր անհետացումը եւ դարձեալ Քրիստոնեայ եկեղեցիի վերակազմակերպումը փորթուգալական եւ անգլիական գաղութատիրութիւններու ընթացքին եւ Ամերիկեան միսոնարական կազմակերպութեան ծառայութիւնները 1894 տարուընէ սկսեալ։ Ուսումնասիրութիւնը կընդգրկէ ներկայ օրերու իրավիճակը եւ քրիստոնէական ներկայութեան խմբաւորումները՝ բաղկացած տարբեր մշակոյթներէ եւ ազգութիւններէ եւ անոնց դերը եւ մասնակցութիւնը միջկրօնական եւ միջհամայնքային գոյակեցութեան եւ համերաշխութիւն եւ հանդուրժողականութիւն ստեղծելու տրամադրութեամբ եւ տեսլականով։ Ուսումնասիրութիւնը նաեւ կ՚ակնարկէ հայկական իրականոթեանը մասին այս երկիրներու մէջ։ Христианское присутствие в странах Аравийского/Персидского залива восходит к IV веку нашей эры и имеет место и в наши дни. Оно было активным на протяжении многих лет, до тех пор, пока ислам как религия не проник в регион в 629 году н.э. Однако, сохранив активность в исламскую эпоху – до IX века, оно полностью угасло. Следует отметить, что христианская церковь возрoдилась в регионе в период португальской и британской колонизации, а также благодаря усилиям Американской миссии начиная с 1894 года и далее. На сегодняшний день в регионе имеется множество этнических и церковных деноминаций, в том числе армянских. Межкультурные и межконфессиональные отношения помогают создать платформу для сотрудничества и взаимопонимания между различными общинами. This academic paper highlights the Christian presence in the Arabian/Persian Gulf starting with AD 4th century and until today. The Christian presence remained active over the years until Islam invaded the region in AD 629 and the whole peninsula embraced the new religion. The Christian presence remained active during the Islamic era and until the 9th century, when it disappeared completely. The study will show how the Christian pres-ence was reorganized in the region during the Portuguese and the British colonial times and the important work that the Mission of Arabia provided as early as the year 1894 and onwards. The study also reflects on the Christian presence today and the many ethnic and church denominations that are living and ministering in the region. The paper highlights the importance of inter-cultural and the inter-faith relations and dialogue that is going on and how the latter is helping to create a platform of cooperation and understanding among different communities. The paper also reflects on the Armenian presence in the region.
Keywords: Պատմություն; Քաղաքագիտություն