Կոմիտասի դաշնամուրային ժառանգության որոշ առանձնահատկությունների մասին - Ղազարյան, Զարուհի (Կոմիտասի թանգարան-ին-տ. հրատ.)
Հոդվածում վերլուծվում են Կոմիտասի ստեղծագործական ժառանգության փոքրածավալ, բայց շատ ինքնատիպ մասը կազմող դաշնամուրային երկերը։ Անդրադարձ է կատարվում Կոմիտասի «Պարերին», որը մանկավարժին և կատարողին ուղղորդում է գործիքը յուրահատուկ հնչեցնելու առանձնահատկություններին։ Զուգահեռներ են անցկացվում Կոմիտասի և հունգարացի կոմպոզիտոր Բելա Բարտոկի դաշնամուրային պիեսների միջև՝ Կոմիտասի «Երեք փոքրիկ պոլիֆոն շարանվագի» և Բ․ Բարտոկի «Միկրոկոսմոս» տետրի պիեսների օրինակով։ Գնահատական է տրվում Կոմիտասի դաշնամուրային պիեսներին՝ շեշտադրելով դրանց խիստ արտահայտված ազգային հենքը և գեղարվեստական արժեքը։ Անկասկած Կոմիտասի դաշնամուրային ստեղծագործությունները, ունենալով ուսուցողական նպատակ, կատարող-դաշնակահարին առաջարկում են դաշնամուրային նվագի տեխնիկական միջոցների բազմազանություն։ Ուստի կարևոր է ինչպես դաշնակահար ուսանողներին, այնպես էլ երաժշտական դպրոցների սկսնակ դաշնակահարներին սերմանել ազգային մտածողությունը և ճանաչողականությունը։ This paper analyzes the small but very original piano pieces of Komitas's creative heritage in detail. References are made to Komitas's Dances. They direct the pedagogue and performer to the peculiarities of making the instrument unique. Parallels are drawn between Komitas’s and Hungarian composer Bela Bartok's piano pieces; in particular, the examples of Komitas's Cycle of Three Little Polyphonic Pieces and Bartok’s Mikrokosmos are focused. Komitas's piano works are assessed emphasizing the national basis strongly expressed in them, as well as their artistic value. Undoubtedly, Komitas's piano works, having an educational purpose, offer the performer and pianist a variety of technical means of piano performance. Therefore, the paper tries to instill national thinking and cognition in both piano students and beginner pianists of music schools․
Keywords: Երաժշտություն; Թանգարաններ; Կոմիտաս Վարդապետ