Գաղտնի մաստիտի բուժումը կապույտ յոդի կիրառմամբ - Վարդանյան, Ա. Վ.; Սուքիասյան, Կ. Ա.; Նիկողոսյան, Է. Ա.; Մելքոնյան, Ժ. Ս. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Հետազոտություններն իրականացվել են Հայաստանի չորս մարզերում՝ անասնապահական տարբեր տնտեսություններում գաղտնի մաստիտով հիվանդ կովեր հայտնաբերելու և առաջարկվող նոր եղանակով՝ կապույտ յոդի կիրառմամբ բուժելու նպատակով: Գաղտնի մաստիտն ախտորոշվել է կալիֆորնիական թեստի միջոցով: Հետազոտված 127 գլուխ կովերից 48-ի մոտ (37,7 %) հայտնաբերվել է գաղտնի մաստիտ: Ստուգիչ խմբի կենդանիները բուժվել են էֆիկուր պատրաստուկով, փորձնական խմբինը՝ կապույտ յոդով: Ազդող նյութերի շնորհիվ կապույտ յոդն ապահովել է բարձր արդյունավետություն՝ արագացնելով բուժումը 2-3 օրով: Исследование проводилось в различных животноводческих хозяйствах в 4 областях Армении с целью выявления болеющих скрытым маститом коров и их лечения новым методом с использованием синего йода. Скрытый мастит был диагностирован посредством калифорнийского теста. Из 127 голов обследованных животных у 48 (37.7 %) был обнаружен скрытый мастит. Контрольную группу лечили препаратом эфикур, опытную – синим йодом. Благодаря действующим веществам синий йод обеспечил высокую эффективность, ускорив лечение на 2-3 дня․ The investigations have been conducted in four regions of Armenia to detect the cows diseased with latent mastitis in different livestock farms and to treat them through the new recommended method by using blue iodine. The latent mastitis has been diagnosed by means of Californian test. Out of 127 heads of researched animal latent mastitis was detected in 48 stocks (37.7 %). The animals of control group were treated with Eficur drug and those of experimental group – with blue iodine. Due to the active agents, blue iodine has provided high efficiency speeding up the treatment by 2-3 days.
Keywords: Անասնաբուժական բժշկագիտություն; Անասնաբուծություն