Փոքր հզորությամբ հանքային մարմինների մշակման օպտիմալ համակարգի ընտրությունը - Հովհաննիսյան, Ա. Հ.; Բաղդասարյան, Ա. Թ.; Սահակյան, Ն. Հ.; Բարսեղյան, Ա. Գ. («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Կատարվել է Ա հանքավայրի լեռնաերկրաբանական և լեռնատեխնիկական պայմանների ու հանքային մարմինների ձևաբանության վերլուծություն, որի հիման վրա իրականացվել է տեխնիկապես կիրառելի մրցունակ մշակման համակարգերի առանձնացում: Իրականացվել է նաև օպտիմալ մշակման համակարգի ընտրություն՝ հանքաքարում ոսկու «կրիտիկական պարունակություն» գնահատանքային ցուցանիշի հիման վրա: Պարզվել է, որ «կրիտիկական պարունակություն»-ից փոքր արժեքների դեպքում նպատակահարմար է կիրառել հանքաքարի ենթահարկային շտրեկներով՝ հորատանցքերով հանքաքարի պոկմամբ և հանութային տարածության հետագա սորուն չոր լցափակմամբ, իսկ դրանից մեծ արժեքների դեպքում՝ հորիզոնական շերտերի հանույթով և պնդացող լցանյութով լցափակմամբ մշակման համակարգը: Произведен анализ горно-геологических и горно-технических условий и морфологии рудных тел месторождения А, на основе которого осуществлено выделение технически применимых конкурентных систем разработки. Օсуществен выбор оптимальной системы разработки на основе оценочного показателя “критическое содержание” золота в руде. Установлено, что при значениях меньше “критического содержания” целесообразно применять систему разработки с подэтажными штреками с отбойкой руды скважинами и последующей сухой сыпучей закладкой выемочного пространства, а при значениях выше этого - горизонтальными слоями с твердеющей закладкой. An analysis of the mining-geological and mining-technical conditions and morphology of the ore bodies of deposit A is carried out, on the basis of which the selection of technically applicable competitive development systems is performed. The choice of the optimal development system is carried out on the basis of the estimated “critical grade” of gold in the ore. It has been established that at values less than the “critical content”, it is advisable to use a development system with sublevel drifts with ore breaking by wells and subsequent dry effervescent backfilling of the excavation space, and at values above this - horizontal layers with hardening backfilling.
Keywords: Ընդերքօգտագործման տեխնոլոգիաներ