ПС-H18K10M5Re մակնիշի մարտենսիտային ծերացող պողպատափոշուց պատրաստված ծակոտկեն մամլվածքների տաք արտամղման և ջերմային մշակման գործընթացների հետազոտումը - Աղբալյան, Ս. Գ.; Վասիլյան, Գ. Ա.; Սիմոնյան, Վ. Ա. («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Բարձր և ֆունկցիոնալ հատկություններով օժտված փոշեկոմպոզիտային նյութերի ստեղծումը, ինչպիսիք են բացասական ջերմաստիճաններում փխրուն քայքայման նկատմամբ կայուն մարտենսիտային ծերացող փոշեպողպատները, հանդիսանում է ժամանակակից նյութագիտության առաջնային ուղղություններից մեկը: Այս պողպատները լավ մշակվում են կտրմամբ, հեշտ դեֆորմացվում են և ենթարկվում ջերմային մշակման: Հետազոտվել են բարդ օքսիդների սինթեզման եղանակով ստացված ПС-H18K10M5Re մակնիշի մարտենսիտային ծերացող պողպատափոշուց մամլված ծակոտկեն մամլվածքների եռակալման, տաք արտամղման, ջերմային մշակման ու կառուցվածքագոյացման գործընթացները: Հետազոտությունների արդյունքում մշակվել է մարտենսիտային ծերացող պողպատափոշուց արտադրատեսակների ստացման տեխնոլոգիա, որը ներառում է պող- պատափոշուց ծակոտկեն մամլվածքների մամլման, մամլվածքների եռակալման, տաք արտամղման և ջերմային մշակման գործընթացները: Ցույց է տրված, որ ստացված փոշեպողպատներն իրենց ֆիզիկա-մեխանիկական և տեխնոլոգիական հատկություններով չեն զիջում ստանդարտ պեղպատներին, իսկ որոշ դեպքերում գերազանցում են դրանց: Создание порошковых композиционных материалов с высокими функциональными свойствами, таких как порошки мартенситно-стареющих сталей, устойчивые к хрупкому разрушению при отрицательных температурах, является одним из приори- тетных направлений современного материаловедения. Эти стали хорошо поддаются механической обработке резанием, легко деформируются и подвергаются термической обработке. Исследованы процессы спекания, горячей экструзии, термообработки и структурирования пористых прессовок, спрессованных из мартенситно-стареющего стального порошка ПС-H18K10M5Re, полученного путем синтеза сложных оксидов. В результате исследований разработана технология получения изделий из порошка мартенситно-стареющей стали, включающая процессы прессования пористого стального порошка, спекания прессовок, горячей экструзии и термической обработки. Показано, что полученные порошковые стали по своим физико-механическим и технологическим свойствам не уступают стандартным сталям, а в ряде случаев даже превосходят их. The creation of powder composite materials with high functional properties, such as maraging steel powders resistant to brittle degradation at negative temperatures, is one of the primary trends of modern material science. These steels are well machined by cutting, easily deformed and subject to heat treatment. The processes of sintering, hot extrusion, heat treatment, and structuring of porous compacts pressed from the maraging PS-H18K10M5Re steel powder obtained by synthesizing complex oxides have been studied. As a result of the research, a technology has been developed for obtaining products from maraging steel powder, including the processes of pressing porous steel powder, sintering compacts, hot extrusion and heat treatment. It is shown that the resulting powder steels are not inferior to the standard ones in terms of their physical, mechanical and technological properties, and in some cases even surpass them.
Keywords: Մետալուրգիա