Аспекты мотивированности и функционирования слова - Олег Григорян (Հայկական ՍՍՀ գիտությունների ակադեմիա)
Լեզվական նշանի պատճառաբանվածության հարցում ընդունված է տարբերակել երկու կողմ՝ նշանակյալի և նշանակիչի և ամբողջությամբ վերցրած նշանի և արտալեզվական իրակության հարաբերակցությունը։ Երկրորդ դեպքի պատճառաբանվածության պարտադրականությունը պայմանավորում է առաջինի ազատության հարավորությունը (համաժամանակյա պլանով)։ Դրա հետևանքով լեզվում առկա են երկու տիպի բառեր՝ համաժամանակյա կտրվածքում նշանակիչի և նշանակյալի պատճառաբանված կամ չպատճառաբանված կապով։
Keywords: Philology; Linguistics; Language and Literature