40XH2M մակնիշի կոնստրուկցիոն նշանակությամբ փոշեպողպատի ստացումը տաք արտամղմամբ և կառուցվածքագոյացման գործընթացի ու մեխանիկական հատկությունների հետազոտումը - Պետրոսյան, Հ. Ս.; Ղուկասյան Վ. Ս. («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Ցույց է տրված, որ ծակոտկեն փոշեպողպատների տաք արտամղման ժամանակ բաղադրիչների դիֆուզիոն գործընթացների ակտիվացումը պայմանավորված է բաղադրիչների քիմիական ակտիվությամբ, դիֆուզիայի բազմաբևեռայնությամբ և կիրառված բարձր ճնշմամբ: Համաձայն մշակված տեխնոլոգիայի՝ Fe-Cr-Ni-Mo-C բաղադրությամբ փորձանմուշներում տաք արտամղումն առաջացնում է 75-90% դեֆորմացիա և ապահովում ստացված փոշեպողպատի բարձր մեխանիկական հատկություններ: Показано, что при горячей экструзии пористых порошковых сталей активация диффузионных процессов компонентов связана с химической активацией компонентов, многополюсной диффузией и применяемым высоким давлением. Согласно разработанной технологии, при составе образцов Fe-Cr-Ni-Mo-C горячая экструзия обеспечивает 75...90% деформации полученных порошковых сталей и высокие механические свойства. It is shown that the activation of diffusion processes during the hot extrusion of porous powders is due to the chemical activity of the components, the multipolarity of the diffusion and the applied high pressure. According to the developed technology, in the samples with the Fe- -Cr-Ni-Mo-C composition, the hot extrusion provides 75-90% deformation and high mechanical properties of powder steel.
Keywords: Նյութագիտություն