Ֆունկցիոնալ հատկություններով արգելակային շփանյութերի աշխատունակության համեմատական վերլուծություն - Ասչյան, Գ․ Հ․; Մելիքսեթյան, Ն. Գ.; Մելիքսեթյան, Գ. Ն.; Աղբալյան, Ա. Ս.; Եզակյան, Հ. Հ. («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Կատարվել է Հայաստանի Հանրապետությունում շահագործվող երկակի նշանակությամբ «Ուրալ» մակնիշի մեքենաների ֆունկցիոնալ հատկություններով արգելակային շփական ներդիրների աշխատունակության համեմատական վերլուծություն: Ստենդային փորձագիտական հետազոտության են ենթարկվել ՌԴ ТИИР, АО АЗ УРАЛ և Ուկրաինայի ТРИБО ֆիրմաների արտադրած շփական ներդիրները, որոնք լայն կիրառություն ունեն «Ուրալ» մակնիշի մեքենաների արգելակներում: Կատարվել է այդ նյութերի և Հայաստանի ազգային պոլիտեխնիկական համալսարանի «Շփագիտություն» բազային գիտահետազոտական լաբորատորիայում գիտական և որոնողական աշխատանքների արդյունքում մշակված և մարդատար ավտոմեքենաների սկավառակային արգելակներում ներդրված նոր, հեղինակային իրավունքներով և պատետներով արտոնագրված, «Բաստենիտ» ընդհանուր անվանումով ասբեստազերծ ֆունկցիոնալ հատկություններով արգելակային շփանյութերի աշխատունակության համեմատական վերլուծություն: Проведен сравнительный анализ работоспособности различных тормозных фрик- ционных накладок с функциональными свойствами. Стендовым испытаниям были подвергнуты фрикционные тормозные накладки фирм ТИИР и АО АЗ “УРАЛ” произ- водства РФ и фирмы ТРИБО производства Украины, которые широко используются в тормозах автомобилей марки “Урал”. Выполнен анализ работоспособности этих материалов и запатентованных в РА и РФ безасбестовых фрикционных композитов с функциональными свойствами типа “Бастенит”, созданных в базовой научно-исследовательской лаборатории “Трибология” Национального политехнического университета Армении. A comparative analysis of the performance of various brake friction linings with functional properties. Friction brake linings of the code TIIR and JSC AZ URAL produced in the Russian Federation and TRIBO produced in the Ukraine, which are widely used in the brakes of Ural vehicles, were subjected to bench tests. A comparative analysis of the performance of these materials and asbestos-free friction composites patented in Republic of Armenia and the Russian Federation with functional properties of the Bastenite type, created in the basic research laboratory “Tribology” of National Polytechnic University of Armenia, was carried out.
Keywords: Նյութագիտություն