Բարձր հաճախականությամբ, ուղղանկյուն հատույթով և փոքրագույն անդրադարձմամբ ալիքատարի և կցաշուրթի վակուումային զոդումը - Իսունց, Հ. Ա.; Դավթյան, Ա. Հ.; Ավագյան, Վ. Շ. («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Ներկայացված է փոփոխական հատույթով և փոքրագույն անդրադարձմամբ, բարձր հաճախականությամբ, երկար ալիքատարի և պղնձի հիմքով կոմպոզիտային նյութից պատրաստված կցաշուրթի վակուումային զոդման տեխնոլոգիան: Վերջինս մշակելիս կատար վել են փորձեր տարբեր ջերմաստիճանային ռեժիմներում, ինչպես նաև կիրառվել են տարբեր հատկություններով նյութեր: Որպես նյութ ալիքատարների համար ընտրված է թթվածնա- զերծված պղինձը: Իր հատկությունների շնորհիվ թթվածնազերծված պղինձը ավելի հեշտ է մշակվում մետաղահատ հաստոցների վրա և մեծ կիրառություն ունի արագացուցչային տեխնիկայում: Որպես զոդանյութ ընտրված է BVAg-8 մակնիշի համաձուլվածքը, որն իր բաղադրությամբ բավարարում է վակուումային զոդման գործընթացին համապատասխա- նող պայմանները: Զոդանյութն արծաթի և պղինձի համաձուլվածք է: Ուղղանկյուն հատույթով ալիքատարի և կցաշուրթի զոդումն իրականացվել է բարձր վակուումի պայմաններում, վակուումային զոդման կայանքում, որը վերականգնվել և մոդիֆիկացվել է «ՔԵՆԴԼ» սինքրոտրոնային հետազոտությունների ինստիտուտում: Представлена технология вакуумной пайки длинного высокочастотного волновода с переменным сечением и минимальным отражением с фланцем из композитного материала на основе меди. При разработке технологии выполнены эксперименты в разных температурных режимах, а также использованы материалы с разными свойствами. В качестве материала для волноводов выбрана бескислородная медь. Благодаря своим свойствам бескислородная медь легко обрабатывается на металлорежущих станках и имеет широкое применение в ускорительной технике. В качестве припоя выбран сплав марки BVAg-8, который по своему составу удовлетворяет условиям, соответствующим процессу вакуумной пайки. Припой является сплавом серебра и меди. Пайка волновода прямоугольного сечения и фланца выполнена в условиях высокого вакуума в установке вакуумной пайки, которая восстановлена и модернизирована в Институте синхротронных исследований “КЕНДЛ”. The technology of vacuum brazing of a long high-frequency waveguide with variable cross-section and minimal reflection with a flange made of a composite material based on copper is presented. When developing the technology, experiments were carried out under different temperature conditions, and materials with different properties were also used. Oxygen-free copper was chosen as the material for the waveguides. Due to its properties, oxygen-free copper is easily processed on metal-cutting machines and is widely used in accelerator technology. The BVAg-8 alloy was selected as the filler, which satisfies the conditions corresponding to the vacuum brazing process with its composition. Filler is an alloy of silver and copper. Brazing of a rectangular waveguide and a flange was performed under high vacuum conditions, in a vacuum brazing unit, which was restored and modernized at the CANDLE Synchrotron Research Institute.
Keywords: Մեքենաշինություն