У истоков создания советского армянского театра - Павел Романов (Հայկական ՍՍՀ գիտությունների ակադեմիա)
1919 թ. սովետական կառավարության որոշմամբ Մոսկվայում հիմնադրվեց Հայկական թատերական ստուդիան։ Ստուդիայի գործունեությունը 1919—1925 թթ. դա Կ. Ս. Ստանիսլավսկու սիստեմի սկզբունքների հիման վրա ազգային թատերական կադրեր պատրաստելու առաջին լուրջ և հաջող փորձն էր։ Հենց ստուդիայում ձևավորվեցին ստեղծագործական այն հիմնական սկզբունքները, որոնցով հետագա տարիներին ընթացավ սովետահայ դրամատիկական թատրոնի զարգացումը։ Կ. Ստանիսլավսկու, Ե. Վախտանգովի, Ս. Խաչատրյանի և ստուդիայոսմ դասավանդած այլ գործիչների ձեռքի տակ աճեցին հայ թատրոնի նշանավոր շատ դերասաններ, որոնց թվումն էին Ա. Գուլակյանը, Վ. Վաղարշյանը, Ս. Քոչարյանը, Վ. Վարդանյանը և ուրիշներ։
Keywords: Literature; Language and Literature; PN2000 Dramatic representation; The Theater