Հապալասի Duke և Legacy սորտերով այգու հիմնումը Շիրակի մարզի Բավրա համայնքի պայմաններում - Սումբուլյան, Դ. Ս.; Գասպարյան, Ա. Ն.; Գաբրիելյան, Գ. Ս. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Հայաստանի լեռնային պտղաբուծության գոտում՝ Շիրակի մարզի Բավրա համայնքում առաջին անգամ հիմնվել է կապույտ հապալասենու տարբեր սորտերի այգի: Արդյունավետ աճ ապահովելու նպատակով տնկումը կատարվել է թաղարային-բնային եղանակով՝ հատուկ պատրաստված օրգանական հողախառնուրդի կիրառմամբ: Տնկման տեխնոլոգիան մշակվել է ըստ համաշխարհային հետազոտությունների և փորձի։ ՀՀ լեռնային պտղաբուծության գոտում Duke, Legacy ցրտադիմացկուն սորտերի այգու հիմնումը նորարարություն է, կարող է նպաստել կապույտ հապալասենու տնկարկների ընդլայնմանը, ինչպես նաև 2-րդ տարում բերքատվության անցնելու շնորհիվ ապահովել արագ եկամտաբերություն: В высокогорной зоне плодоводства Армении, в общине Бавра Ширакской области, впервые был заложен сад разных сортов голубики. Для обеспечения эффективного роста растений посадку производили ярусным способом, используя специально приготовленную органическую почвосмесь. Технология посадки была разработана в соответствии с мировыми исследованиями и опытом. Создание сада холодостойких сортов Duke, Legacy в горной зоне плодоводства РА является инновацией, которая может способствовать расширению насаждений голубики, а также, благодаря получению урожая уже на 2-й год, обеспечить быструю рентабельность. An orchard of different bog bilberry varieties has been established for the first time at the Bavra community of Shirak region situated in the horticultural piedmont zone of Armenia. To ensure efficient growth, the planting was carried out through the method of mounding planting of the potted plant root by applying specially prepared organic soil mix. The planting technology has been developed in line with the world research and practice. The establishment of an orchard with Duke, Legacy winter-hardy varieties is a novelty and can promote the expansion of bog bilberry nurseries, as well as ensure early profitability due to the yield-producing capacity in the second year.
Keywords: Ագրոնոմիա և ագրոէկոլոգիա