Получение и оценка эффективности оздоровленных in vitro мини-клубней картофеля - Саакян, А. Д.; Мелян, Г. Г.; Меликян, А. Ш.; Барсегян, А. А. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Проведены исследования по выделению методами in vitro апикальных меристем у районированных в Армении сортов картофеля Латона и Невский с целью получения из них здоровых регенератов. Разработаны и оптимизированы модифицированные способы выращивания безвирусных растений в теплицах, получения мини-клубней, а из них – здорового посадочного материала картофеля. Установлено, что урожайность и рентабельность оздоровленных методами in vitro мини-клубней исследуемых сортов картофеля значительно выше по сравнению с неоздоровленным посадочным материалом, используемым в республике. Կատարվել են in vitro մեթոդների կիրառմամբ Հայաստանում շրջանացված կարտոֆիլի Լատոնա ու Նևսկի սորտերի գագաթային մերիսթեմների անջատման և դրանցից առողջ ռեգեներատների ստացման հետազոտություններ: Մշակվել և օպտիմալացվել են ջերմատնային պայմաններում վիրուսազերծ բույսերի աճեցման, ինչպես մինիպալարների, այնպես էլ դրանցից կարտոֆիլի առողջ տնկանյութի ստացման մոդիֆիկացված մեթոդներ: Հիմնավորվել է, որ կարտոֆիլի ուսումնասիրված սորտերի՝ in vitro եղանակով առողջացված մինիպալարների բերքատվությունն ու շահութաբերությունը հանրապետությունում օգտագործվող չառողջացված տնկանյութի համեմատությամբ զգալիորեն բարձր են։ Experimental studies were carried out using in vitro methods to isolate the apical meristems of the Latona and Nevsky potato varieties regionalized in Armenia and to regenerate healthy plants therefrom. Modified methods of growing virus-free plants and producing minitubers in greenhouse conditions and then those of producing healthy potato seed material therefrom have been developed and optimized. It has been justified that the yield and profitability of the in vitro healthy minitubers of the studied potato varieties are much higher than the uncured potato planting material used in Armenia.
Keywords: Агрономия и агроэкология