Кинематическое исследование садовой почвообрабатывающей фрезы с планетарным приводом - Тарвердян, А. П.; Григорян, А. С.; Алтунян, А. В. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Проведена классификация и сравнительная оценка машин для обработки приствольной зоны садов с точки зрения их соответствия агротехническим требованиям. Установлено, что наиболее соответствуют им фрезы с вертикальной осью вращения. В результате их усовершенствования предложена фрез-машина с планетарным механизмом с наружным зацеплением, обеспечивающим при малых оборотах ротора большой оборот диска ножей. Сделан кинематический анализ передаточного механизма, получены аналитические выражения для определения траектории, скорости, ускорения ножа в зависимости от частоты вращения ротора и передаточного числа механизма. Կատարվել է այգիների մերձբնային տարածությունների մշակության մեքենաների դասակարգում և համեմատական գնահատում՝ ըստ ագրոտեխնիկական պահանջների համապատասխանության: Հաստատվել է, որ այդ պահանջներին համապատասխանում են ուղղաձիգ պտտման առանցքով ֆրեզները: Դրանց կատարելագործման արդյունքում առաջարկվել է արտաքին կառչմամբ պլանետարային մեխանիզմով ֆրեզ-մեքենա, որը ռոտորի փոքր պտույտների դեպքում ապահովում է դանակների սկավառակի մեծ պտուտաթվեր: Կատարվել է փոխանցումային մեխանիզմի կինեմատիկական վերլուծություն, ստացվել են դանակի հետագծի, արագության, արագացման որոշման անալիտիկ արտահայտություններ՝ կախված ռոտորի պտտման հաճախությունից և մեխանիզմի փոխանցման թվից: Classification and comparative assessment of machines for processing the near-trunk zone of orchards regarding their compliance with agrotechnical requirements has been carried out. It has been established that cutters with a vertical rotation axis meet the mentioned requirements. As a result of their updating, a cutting machine with planetary mechanism with external gearing is recommended, which provides a large rotation number of the knife disk at low rotor speeds. Kinematic analysis of the transmission mechanism has been carried out, analytical expressions have been derived to determine the trajectory, speed, acceleration of the knife depending on the rotor frequency and gear ratio of the mechanism.
Keywords: Ագրարային ճարտարագիտություն