Социальная борьба в астраханской армянской колонии (середина XVIII в.) - Александр Юхт (Հայկական ՍՍՀ գիտությունների ակադեմիա)
Աստրախանի մարզային պետական արխիվում պահպանվել են հարուստ նյութեր, որոնցում արտացոլված է տեղի հայկական գաղութի աշխատավոր մասսաների՝ «երրորդ կարգի» մարդկանց, մղած սոցիալական պայքարը XVIII դ. կեսին։ Փաստաթղթերը խոսում են տեղական ինքնավարական օրգանում՝ ռատհաուզում նստած վաճառականական վերնախավի ներկայացուցիչ դատավորների հակաաշխատավորական գործընթացի, հարկերի անարդարացի բաշխման, կամայականության և անօրինականության դեմ ստորին խավերի կողմից նույն դարի 40—60-ական թվականներին մղած համառ ու երկարատև պայքարի մասին։
Keywords: History; Social history and conditions; Social problems; Social reform; D History; AD Armenian Diaspora; H Social Sciences