Энергетика реликтового микроволнового излучения Вселенной в проблеме космических перелётов - Авакян, С. В.; Баранова, Л. А. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Представлены результаты исследования энергетических предпосылок для межпланетных/межзвёздных перелетов. Показана возможность использования микроволнового реликтового и солнечного мм-излучения для таких полетов. Учитывается особая, управляющая роль микроволнового поглощения в космических молекулярных облаках при образовании супрамолекулы непосредственно в высоковозбужденном состоянии – «полиатомной ридберговской молекулы». Для практических целей – космических полетов на основе энергии пространства Космоса выдвинут новый термин – квантовый движитель: устройство для преобразования энергии окружающей среды, в том числе микроволнового фонового реликтового излучения Вселенной, в работу по движению космического аппарата. Идея такого движителя включает в себя его сочетание с электрическими и жидкостными ракетными двигателями. Проведено количественное рассмотрение этой идеи на основе сопоставления с аналогами: электроракетными двигателями и двигателем гипотетического звездолёта. Ներկայացված են միջմոլորակային/միջաստղային թռիչքների էներգետիկ նախադրյալների ուսումնասիրության արդյունքները։ Ցույց է տրված նման թռիչքների համար մնացորդային միկրոալիքային և արեգակնային մմ-ճառագայթման օգտագործման հնարավորությունը։ Հաշվի է առնվում միկրոալիքային կլանման հատուկ, վերահսկիչ դերը տիեզերական մոլեկուլային ամպերում անմիջականորեն բարձր գրգռված վիճակում գտնվող գերմոլեկուլի` «բազմատոմ Ռիդբերգի մոլեկուլի» ձևավորման ժամանակ։ Գործնական նպատակների՝ տիեզերական տարածության էներգիայի հիման վրա տիեզերական թռիչքների իրականացման համար առաջարկվել է նոր տերմին՝ քվանտային շարժիչ սարք, որը փոխակերպում է շրջապատող միջավայրի էներգիան, ներառյալ Տիեզերքի միկրոալիքային ֆոնային ճառագայթումը և օգտագործում այն տիեզերանավի շարժման աշխատանքում: Նման շարժիչի գաղափարը ներառում է դրա համադրումը էլեկտրական և հեղուկ հրթիռային շարժիչների հետ։ Այս գաղափարի քանակական դիտարկումն իրականացվել է անալոգների՝ էլեկտրական հրթիռային շարժիչներ և հիպոթետիկ աստղանավերի շարժիչների համեմատության հիման վրա։ The results of the study of energy preconditions for interplanetary/interstellar flights are presented. The possibility of using microwave relic and solar mm-radiation for such flights to Mars is shown. The special, controlling role of microwave absorption in cosmic molecular clouds during the formation of a supramolecule directly in a highly excited state, a «polyatomic Rydberg molecule», is taken into account. For practical purposes – space flights based on the energy of the space of the Cosmos, a new term has been put forward – a quantum propulsor device: a device for converting the energy of the environment, including the microwave relict radiation of the Universe, into work on the movement of a spacecraft. The idea of such a propulsor includes its combination with electric and liquid rocket engines. A quantitative consideration of this idea was carried out on the basis of comparison with analogues: electric rocket engines and the engine of hypothetical starship.
Keywords: Космическая оптика