К проблеме диалектико-материалистического обоснования свободы - Левон Саакян (Հայկական ՍՍՀ գիտությունների ակադեմիա)
Ազատությունը գիտակցված անկախություն է։ Անհրաժեշտությունը (իբրև միակողմանիություն, իբրև վերջավոր) այլի անհնարինությունն է։ Եթե ազատությունը սահմանվի լոկ իբրև գիտակցված արտաքին, բնական անհրաժեշտություն, ապա հանդես կգա որպես միակողմանիություն, որպես վերջավոր, այսինքն որպես այն, ինչ սահմանվում է այլով։ Այլով սահմանվողը կախյալն է։ Ուստի ազատությունը հանդես կգա որպես գիտակցված կախյալություն, մի բան, որ հակասում է ազատություն հասկացությանը։ Անվերջն այն է, ինչ իրենով է սահմանվում ինքնաբացասման միշոցով։ Ազատությունը կարող է մտածվել միայն իբրև անվերջ (լիակատարություն իբրև միակողմանիությունների միասնություն)։
Keywords: B Philosophy; Psychology; Religion; B Philosophy