О ювелирном искусстве в армянских колониях (XV—XVII вв.) - Александр Каковкин (Հայկական ՍՍՀ գիտությունների ակադեմիա)
XV—XVII դդ. հայկական խոշոր գաղթավայրերում (Կաֆա, Լվով, Կ. Պոլիս, Նոր-Ջուղա, Կեսարիա) ոսկերչական արվեստը բուռն զարգացում ապրեց։ Այդ գաղթավայրերում հայ վարպետների ստեղծած հուշարձանների մեծամասնությունը աչքի է ընկնում հայկական կիրառական արվեստի զարգացման նախորդ էտապով պայմանավորված առանձնահատկություններով։ Դրանք են՝ նյութի դեկորատիվ առանձնահատկությունների վերհանում, կատարման բարձր տեխնիկական մակարդակ, ոսկերիչների կիրառած տեխնիկական հնարանքների բազմազանություն։
Keywords: History; Geography; Anthropology; Recreation; Medieval History; Costume, Jewelry; D History; AD Armenian Diaspora