Тиран Чракян (Интра) и его поэтический сборник «Кипарисовая страна» - Зулумян, Бурастан (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Տիրան Չրաքյանը (1875–1921) XX դարասկզբի արևմտահայ հայտնի բանաս- տեղծներից է, «Ներաշխարհ» (1906) քնարական-փիլիսոփայական արձակ պոեմի և «Նոճաստան» (1908) բանաստեղծությունների ժողովածուի հեղինակը: «Նոճաստան» ժողովածուի պոետիկայի հիմքում աշխարհընկալման սիմվոլիստական գեղագիտությունն է: Այն բաղկացած է 40 բանաստեղծությունից, որոնք սերտորեն փոխկապակցված են քնարական սյուժեի հետ: Քնարական հերոսը, որպես կատարելության մարմնացում և երկնքի ու երկրի կապող օղակ, խորհում է նոճիների մասին: «Նոճաստան» ժողովածուում նոճիների կերպարը ձեռք է բերում սիմվոլիստական նշանակություն, որոնց միջոցով հեղինակը խոսում է քաղաքակրթության արատների ու թերությունների, աշխարհի գեղեցկության և բնության, անհատի մենակության ու կատարելության որոնման մասին: Tyran Chrakyan (1875–1921) is one of the outstanding Western Armenian poets of the early twentieth century, author of the lyrical and philosophical prose poem “Inner World” (1906) and the poetic cycle “Cypress Country” published in 1908. The poetry of the “Cypress Country” collection is based on the symbolic aesthetics of the world perception. The collection consists of forty poems that are closely interrelated to the lyrical plot. The lyrical hero, as the embodiment of perfection and the link between the earth and heaven, reflects on cypresses. In the “Cypress Country” collection, the image of cypresses acquires a symbolic meaning through which the author speaks about evils and faults of the civilization, the beauty of the world and nature, about the loneliness of the individual and the search for perfection.
Keywords: Литературоведение