Система оппозиций предложений и современном армянском языке, различаемых интонацией - Нелли Мкртчян (Հայկական ՍՍՀ գիտությունների ակադեմիա)
Հնչերանգը հայերենի տեսական և գործնական հնչյունաբանության ամենաքիչ ուսումնասիրված բնագավառն է։ Հնչերանգի տակ հասկանում ենք հիմնական տոնի, տեմբրի, ինտենսիվության և տևողության քանակական փոփոխությունները խոսքում, որոնք ծառայում են հուզական և իմաստային հարաբերությունների արտահայտմանը և կարող են կոնկրետացնել միևնույն շարահյուսական ու բառային կառուցվածք ունեցող տարբեր նախադասություններ։
Keywords: Philology; Linguistics; Language and Literature