Distribution of chicken eimeriosis in Argatsotn region of the Republic of Armenia - Hakobyan, A. R.; Grigoryan, V. V.; Yeribekyan, S. V.; Movsisyan, M. A.; Grigoryan, L. H. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
The study of the prevalence of chicken eimeriosis in private poultry farms was carried out in the Aragatsotn region of the Republic of Armenia. Three species of Eimeria were discovered, of which Eimeria acervulina is the most common. The highest rates of infection with Eimeria were recorded in the foothills zone in the spring months, and the lowest in the high mountain zone in the winter. A low extensiveness and intensity of invasion was recorded, which is due to the geographical location and climatic conditions of the region․ Հավերի էյմերիոզի տարածվածության ուսումնասիրությունը մասնավոր թռչնաբուծական տնտեսություններում կատարվել է Հայաստանի Հանրապետության Արագածոտնի մարզում։ Հայտնաբերվել են էյմերիաների երեք տեսակներ, որոնցից առավել տարածվածություն ունի Eimeria acervulina-ն։ Էյմերիաներով վարակվածության ամենաբարձր ցուցանիշները գրանցվել են նախա-լեռնային գոտում գարնան ամիսներին, իսկ ամենացածրը՝ բարձրլեռնային գոտում ձմռանը։ Արձանագրվել են ինվազիայի ցածր էքստենսիվություն և ինտենսիվություն, որը պայմանավորված է մարզի աշխարհագրական դիրքով և կլիմայական պայմաններով։ Исследование распространенности эймериоза кур в частных птицеводческих хозяйствах было проведено в области Арагацотн Республики Армения. Было обнаружено три вида эймерий, из которых Eimeria acervulina является наиболее распространенным. Наи-более высокие показатели зараженности эймериями отмечены в предгорной зоне области в весенние месяцы, а самые низкие показатели – в высокогорной зоне в зимний период. Отмечена низкая экстенсивность и интенсивность инвазии, что связано с географическим положением и климатическими условиями изученного региона.
Keywords: Zoology