Սոյայի աճեցման հնարավորությունը բացօթյա հիդրոպոնիկայում և հողում Արարատյան դաշտի պայմաններում - Մայրապետյան, Ս. Խ.; Թադևոսյան, Ա. Հ.; Թովմասյան, Ա. Հ.; Ասատրյան, Ա. Զ.; Մաթևոսյան, Ա. Ջ. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Առաջին անգամ Արարատյան դաշտի պայմաններում ուսումնասիրվել և հաստատվել են սոյայի մշակման հնարավորությունն ու արդյունավետությունը բացօթյա հիդրոպոնիկայում և հողում: Պարզվել է, որ 1 մ2-ուց սոյայի Մենուա սորտի դեպքում կարելի է ստանալ հիդրոպոնիկայի պայմաններում՝ 1082 գ սերմ, 350.6 գ սպիտակուց, 278.1 գ ճարպեր, 60.3 գ շաքար, իսկ հողում՝ 361 գ, 106.1 գ, 92.1 գ և 25 գ` համապատասխանաբար: Впервые в условиях Араратской долины изучена и подтверждена возможность и эф-фективность возделывания сои на открытой гидропонике и в почве. Установлено, что с 1 м2 в случае сои сорта Менуа можно получить: в условиях гидропоники – 1082 г семян, 350.6 г белка, 278.1 г жиров, 60.3 г сахаров, a в почве – 361 г., 106.1 г, 92.1 г и 25 г соответственно. For the first time, the possibility and efficiency of soybean cultivation in outdoor hydroponics and in the soil has been studied and confirmed under the conditions of the Ararat Valley. It was found that in the case of soybean variety Menua in hydroponic conditions it is possible to get 1082 g seeds, 350.6 g proteins, 278.1 g fats, 60.3 g sugars, and in soil – 361 g seeds, 106.1 g proteins, 92.1 g fats, and 25 g sugars from 1m2.
Keywords: Հիդրոպոնիկա