Study on antimicrobial activity of various extracts of saxicolous lichen Lecanora Muralis - Sargsyan, R. R.; Khechikyan, M. H.; Panosyan, H. H. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Antimicrobial activity of aqueous, acetone, methanol, and ethanol extracts of saxicolous lichen Lecanora muralis sampled from Odzun, Lori province of Armenia were studied. Aqueous extract was not demonstrated any significant antibacterial activity neither Gram positive nor Gram negative bacteria. All other extracts exhibited antimicrobial activity only against only tested Grampositive bacteria. The minimal inhibitory concentration (MIC) value of acetone extract was 57 μg/μl against Bacillus subtilis. Ուսումնասիրվել է Օձունից (Լոռու մարզ, ՀՀ) հավաքված էպիլիթային քարաքոս Lecanora muralis-ի ջրային, մեթանոլային, էթանոլային և ացետոնային լուծամզվածքների հակաբակտերիական ակտիվությունը: Ջրային լուծամզվածքը չի դրսևորել նշանակալի հակաբակտերիական ակտիվություն թե՛ գրամբացասկան և թե՛ գրամդրական բակտերիաների նկատմամբ: Մյուս լուծամզվածքները դրսևորել են հակաբակտերիական ակտիվություն միայն տեստավորված գրամդրական բակտերիաների նկատմամբ: Ացետոնային լուծամզվածքի նվազագույն արգելակիչ կոնցենտրացիան Bacillus subtilis-ի նկատմամբ կազմել է 57 մկգ/մկլ: Изучена антибактериальная активность водных, метанольных, этанольных и ацетоновых экстрактов эпилитного лишайника Lecanora muralis, собранного в Одзуне, Лоринской области Армении. Водный экстракт лишайника не показал активность против не грамположительных, и не грамотрицательных бактерий. Метанольные, этанольные и ацетоновые экстракты талома лишайника демонстрировали антибактериальную активность только против протестированных грамположительных бактерий. Минимальная ингибирующая активность (МИК) против Bacillus subtilis ацетонового экстракта лишайника составляла 57 мкг/мкл.
Keywords: Biology