Աղստև գետավազանի էկոլոգասանիտարական վիճակի գնահատումը - Կոբելյան, Հ. Հ.; Եփրեմյան, Հ. Վ.; Մկրտչյան, Ժ. Հ.; Մելքոնյան, Հ. Ֆ.; Վարդանյան, Հ. Ս.; Ղուկասյան, Է. Խ.; Հակոբյան, Ս. Հ. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
2021թ. Աղստև գետավազանում իրականացվել են մանրէաբանական ուսումնասիրություններ, որոնց արդյունքում գնահատվել է գետի էկոլոգիական վիճակը, մասնավորապես սապրոֆիտ բակտերիաների և կոլի-ինդեքսի արժեքների հիման վրա որոշվել է ջրի որակը: Աղստև գետը հիմնականում աղտոտվել է կոմունալ-կենցաղային հոսքաջրերով՝ Դիլիջան և Իջևան քաղաքներից հոսքով վար դիտակետերում։ В 2021г. в бассейне реки Агстев были проведены микробиологические исследования, в результате которых дана оценка экологического состояния реки, в частности, было определено качество воды по значениям сапрофитных бактерий и коли-индекса. Река Агстев в основном загрязнялась коммунально-бытовыми стоками на дистанционных станциях ниже по течению от городов Дилижан и Иджеван. In 2021 the Aghstev river basin, microbiological studies were carried out, as a result of which the ecological state of the river was evaluated, in particular, the water quality was determined based on the values of saprophytic bacteria and coli index. The Aghstev River was mainly polluted by domestic sewage at remote stations downstream from the cities of Dilijan and Ijevan.
Keywords: Հիդրոէկոլոգիա