Ферментативная и биодеградирующая активности некоторых штаммов грибов - Хачатурян, Н. С.; Геворгян, С. А.; Давидян, Т. С.; Казанчян, Н. Л. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Охарактеризованы ферментативные свойства некоторых штаммов грибов из коллекции культур микроорганизмов Центра депонирования микробов (учреждение НПЦ “Армбиотехнология” НАН Армении). Определены липазная, протеазная и полифенолоксидазная активности. Установлено, что липазная активность у исследуемых грибов, в основном, отмечается при наличии в среде твина-40 и твина-60. Показано, что Aspergillus fumigatus, Penicillium chrisogenum, P. decumbens, Phoma eupyrena и ряд других грибов имеют биообрастающую активность по отношению к полиэтилену, полиэтилентерефталату и некоторым другим синтетическим полимерам. Բնութագրվել են Մանրէների ավանդադրման կենտրոնի (ՀՀ ԳԱԱ «Հայկենսատեխնոլոգիա» ԳԱԿ-ի հիմնարկ) մանրէների կուլտուրաների հավաքածուից սնկերի որոշ շտամների ֆերմենտատիվ հատկությունները: Որոշվել են լիպազային և պոլիֆենոլօքսիդազային ակտիվությունները: Հաստատվել է, որ հետազոտվող սնկերի լիպազային ակտիվությունը հիմնականում նկատվում է միջավայրում տվին-40 և տվին-60 նյութերի առկայության դեպքում: Ցույց է տրված, որ Aspergillus fumigatus, Penicillium chrisogenum, P. decumbens, Phoma eupyrena և մի շարք այլ սնկեր ունեն պոլիէթիլենի, պոլիէթիլենային տերեֆտալատի և որոշ այլ սինթետիկ պոլիմերների վրա աճելու ունակություն: The enzymatic properties of some strains of fungi from the collection of microbial cultures of the Microbial Depository Centre (“Armbiotechnology” Scientific and Production Centre of the National Academy of Sciences of Armenia) have been characterized. Lipase and polyphenol oxidase activities have been determined. It has been found that the lipase activity of the fungi studied was mainly observed in the presence of tween-40 and tween-60 in the medium. Aspergillus fumigatus, Penicillium chrisogenum, P. decumbens, Phoma eupyrena and some other fungi are shown to have overgrowth activity against polyethylene, polyethylene terephthalate and some other synthetic polymers.
Keywords: Микробиология