Էջմիածնի տարածաշրջանի գրունտային ջրերի ոռոգելի հատկությունների գնահատումը ըստ որոշ հիդրոքիմիական ցուցանիշների - Հարությունյան, Ա. Ս.; Խաչատրյան, Հ. Է.; Ղազարյան, Կ. Ա. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Էջմիածնի տարածաշրջանը համարվում է Հայաստանի գյուղատնտեսության համար կարևոր կենտրոններից մեկը, ուստի կարևոր է գնահատել ոռոգման նպատակներով օգտագործվող գրունտային ջրերի որակը։ Տարածաշրջանի գրունտային ջրհորերից ընտրվել են 22-ը, կատարվել է ջրերի նմուշառում, որոնցում հետազոտվել են EC-ն, pH-ը և Na+ , K+ , Ca2+, Mg2+, Cl- , HCO3 - , CO3 2- իոնների պարունակությունները։ Ուսումնասիրված ցուցանիշների և միջազգային փորձում մեծ կիրառություն ունեցող ինդեքսների (SAR, RSC, PI) միջոցով իրականացվել է ջրերի ոռոգելի հատկությունների գնահատում։ Հետազոտություններից պարզ է դարձել, որ տարածաշրջանի գրունտային ջրերը, որոնք օգտագործվում են ոռոգման նպատակով, հիմնականում վտանգավոր են հողերի աղակալման և Na2CO3-ի կուտակման տեսանկյունից։ Эчмиадзинский район считается одним из важных регионов сельского хозяйства Армении, поэтому очень важно оценить качество грунтовых вод, используемых в ирригационных целях. Были отобраны 22 грунтовые скважины района, проведен отбор проб воды для исследования на ЕС, рН и содержание ионов Na+ , K+ , Ca2+, Mg2+, Cl- , HCO3 - , CO3 2- . Исследования свойств некоторых ирригационных вод проводились при помощи индексов, широко используемых в международной практике (SAR, RSC, PI). Полученные результаты показали, что подземные воды, используемые для орошения, в основном опасны с точки зрения засоления почв и накопления Na2CO3 . Etchmiadzin province is considered one of the important agricultural centers in Armenia, so it is important to assess the quality of groundwater used for irrigation purposes in that area. 22 of the ground wells of the province were selected, and water sampling was done, in which the EC, pH, and the contents of Na+ , K+ , Ca2+, Mg2+, Cl- , HCO3 - , and CO3 2- ions were examined. The irrigation properties of water were assessed using the studied parameters and indices (SAR, RSC, PI) widely used in international practice. It has become clear from the research that the groundwater of the province, which is used for irrigation purposes, is mainly dangerous from the point of view of soil salinization and accumulation of Na2CO3 .
Keywords: Հիդրոպոնիկա