Автор и переводчик - Анна Акопова (Հայկական ՍՍՀ գիտությունների ակադեմիա)
Հեղինակի և թարգմանչի փոխհարաբերությունը կապված է գեղարվեստական կերպարի համամարդկային էության հետ։ Ստեղծագործական կապը սակայն, միշտ չէ, որ կարող է հասնել լավագույն արդյունքների։ Դրա գլխավոր պատճառներից մեկը թարգմանող գրականության պատրաստվածության աստիճանն է՝ ընդունելու կամ չընդունելու օտար գրականությունը։ Այստեղ կարևոր է նկատի ունենալ ամբողջ մշակույթի ներքին տրամաբանությունը, որի սահմաններում իրականացվում է թարգմանությունը՝ լեզվի առանձնահատկությունները և դրանց բեկումը գեղարվեստական գրականության մեջ։ Մյուս կարևոր պատճառը թարգմանչի տաղանդի անհատական առանձնահատկություններն են։
Keywords: Literature; Language and Literature; Translation and interpretation