Тематизм и принципы тематического развития в армянской симфонической музыке раннего периода - Армен Ананян (Հայկական ՍՍՀ գիտությունների ակադեմիա)
Թեմատիզմի և ձևի պրոբլեմը ժամանակակից հայ երաժշտագիտության մեջ կարևորագույն և միևնույն ժամանակ քիչ ուսումնասիրված պրոբլեմներից է։ Ալ. Սպենդիարյանի «Երևանյան Էտյուդների» և Ա. Խաչատրյանի Առաջին սիմֆոնիայի երաժշտության հիման վրա կատարված թեմատիկ զարգացման և ձևակառուցման պրոցեսի վերլուծությունը հնարավորություն է ընձեռում բացահայտել ժողովրդական երաժշտության հետ նրանց բազմակողմանի կապերը, որտեղ ժողովրդական երաժշտության կոմպոզիցիոն սկզբունքների ընդհանրացված մեկնաբանումը հանդես է գալիս հայկական սիմֆոնիկ ոճի էվոլյուցիայում որպես կարևոր և հեռանկարային ազդակներից մեկը։
Keywords: M Music and Books on Music; M Music