Переселение амшенских армян на Черноморское побережье Кавказа и первые шаги их хозяйственной деятельности (последняя четверть XIX в.) - Михаил Минасян (ՀՍՍՀ ԳԱ հրատ․)
1489 թ. Համշենի մարզի վերջին իշխանի՝ Դավթի, տապալվելուց հետո բռնի մահմեդականացման ու կոտորածների հետևանքով համշենահայերը աստիճանաբար սկսեցին գաղթել աշխարհի տարբեր երկրներ, այդ թվում նաև Ռուսաստան: Շուրջ 65000 համշենահայեր բնակություն հաստատելով Կովկասի մերձսևծովյան շրջաններում, իրենց գործունեությամբ մեծապես նպաստեցին երկրամասի տնտեսական զարգացմանը:
Keywords: History; Economic History and Conditions; Վիճակագրություն; D History; H Social Sciences