Լոլիկի հարավամերիկյան ցեցի դեմ պայքարի քիմիական միջոցների կիրառման արդյունավետությունը - Տեր-Գրիգորյան, Ա. Ջ.; Մանվելյան, Ա. Ա. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Հոդվածում ներկայացված է ՀՀ Արարատի մարզի Ոսկետափ և Արմավիրի մարզի Ակնալիճ համայնքներում լոլիկի հարավամերիկյան ցեցի դեմ պայքարի քիմիական միջոցների կիրառման համակարգը: Ըստ վնասատուի զարգացման տարբեր փուլերի վրա ազդեցության բնույթի, մեխանիզմի, օրգանիզմ ներթափանցման առանձնահատկության և սպասման ժամկետի՝ ընտրվել և պայքարի համակարգում ներառվել են Ամպլիգո, Բելտ, Վոլիամ Տարգո, Քվանտ, Սպինտոր, Կորագեն միջատասպանները: Փորձադաշտերից ստացված լոլիկի բերքի հաշվարկի համաձայն՝ Ակնալիճ համայնքում լրացուցիչ բերքը կազմել է 411 ց/հա, իսկ Ոսկետափ համայնքում՝ 545 ց/հա: В статье представлена система применения химических средств для борьбы с южноамериканской томатной молью в общине Воскетап Араратской области и в общине Акналич Армавирской области Республики Армения.Исходя из характера воздействия на разные стадии развития вредителя, механизма особенностей проникновения в организм и периода ожидания были выбраны и включены в систему борьбы инсектициды “Амплиго”, “Белт”, “Волиам Тарго”, “Квант”, “Спинтор”, “Кораген”. Согласно анализу собранного с опытных полей урожая томата, в общине Акналич было получено 411 ц/га, а в общине Воскетап - 545 ц/га добавочного урожая. The article presents the system of chemical control measures taken to combat the South American moth in the tomato fields of Vosketap community in the Ararat region and Aknalich community of Armavir region in the Republic of Armenia. Ampligo, Belt, Voliam Targo, Quantum, Spintor and Koragen insecticides have been selected and involved in the control system in consistent to the impact nature on the pest’s different developmental stages, mechanisms, body invading characteristics and waiting times.Per the computation of the tomato yield harvested from the experimental plot, the yield surplus in Aknalich community made 411 c/ha, and in Vosketap comminity it amounted to 545 c/ha.
Keywords: Ագրոնոմիա և ագրոէկոլոգիա; Բույսերի վնասատուներ