Мхи (bryophyta) и лишайники (lichenes) на плодовых деревьях и меры борьбы с ними - Авакян, Г. В. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Հոդվածում ամփոփված է Մարմարիկ գետի ավազանի անտառներում, ՀՀ Կոտայքի և Գեղարքունիքի մարզերի տնամերձ հողամասերում, արդյունաբերական ու ինտենսիվ այգիներում վայրի և մշակովի պտղատու ծառերի վրա (խնձորենի, տանձենի, սալորենի, մամխենի, բալենի, կեռասենի) մամուռների ու քարաքոսերի հանդիպման հաճախության ուսումնասիրությունը: Սանիտարական և մեխանիկական միջոցառումներին զուգահեռ խնձորենու սրսկումը ամբողջությամբ պաշտպանել է ծառերը մամուռից և քարաքոսից: Առանց ծառերի մեխանիկական մաքրման սանիտարական և քիմիական միջոցառումների կիրառումը նույնպես ապահովել է կենսաբանական բարձր արդյունավետություն: The article discusses frequency of occurrence of mosses and lichens on wild and cultivated fruit trees (apple, pear, plum, cherry plum, cherry, sweet cherry) in the forests of the Marmarik River basin, private farms, as well as in industrial and intensive gardens of the Kotayk and Gegharkunik regions of the RA. Against the background of sanitary and mechanical measures, a single spraying of apple trees with fungicides completely protected the trees from the mosses and lichens or provided high biological effectiveness. Experiments carried out without mechanical cleaning of trees and with the use of sanitary and chemical measures also showed high biological effectiveness. В настоящей статье была изучена частота встречаемости мхов и лишайников на диких и культурных плодовых деревьях (яблоня, груша, слива, алыча, вишня, черешня), в лесных массивах бассейна реки Мармарик, в приусадебных хозяйствах, производственных и интенсивных садах Котайкского и Гегаркуникского регионов РА. На фоне санитарных и механических мероприятий однократное опрыскивание яблоневых деревьев полностью защитило деревья от повторного появления мхов и лишайников или обеспечило высокую биологическую эффективность. Опыты, проведенные без механической очистки деревьев и с применением санитарных, химических мероприятий, также показали высокую биологическую эффективность.
Keywords: Агрономия и агроэкология; Защита растений