Գազաբալոնային ավտոմոբիլների հակահրդեհային անվտանգության բարելավում - Շաղոյան, Վ. Ա.; Ասոյան, Ս. Ա.; Մոսիկյան, Կ. Հ.; Սիմոնյան Ա. Ռ. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Հայաստանում գազաբալոնային սարքավորումներով կահավորված ավտոմոբիլները կազմում են ընդհանուր շարժակազմի 75 %-ից ավելին։ Ուստի այդ սարքավորումների շահագործման անվտանգությունը գերակա խնդիր է։ Հոդվածում ներկայացված են գազաբալոնային սարքավորումների անսարքությունների առաջացման պատճառների դասակարգումը և վերլուծությունը։ Առաջարկվում է գազաբալոնային ավտոմոբիլի գազի սարքավորումներից արտահոսքի հայտնաբերման և կանխարգելման սարք, որը գազի արտահոսքի դեպքում ավտոմատ կփակի բալոնի ծախսի ծորակը: В Армении количество автомобилей, оснащенных газобаллонным оборудованием, составляет более чем 75 % от общего числа подвижного состава, следовательно, безопасность эксплуатации этого оборудования является задачей первостепенной важности. В статье представлены анализ и классификация причин возникновения неисправностей газобаллонного оборудования. Для обнаружения и предотвращения утечки газа из газового оборудования автомобиля предлагается прибор, который в случае утечки газа автоматически закроет клапан потока баллона. In Armenia the share of vehicles with gas-powered equipment make up more than 75 % of the overall rolling stock. Thus, the operational safety of the mentioned equipment is a high priority issue. The current work deals with the classification and analyses of refusal causes/malfunctions in gas equipment. A device for the detection and prevention of gas leakage from the car’s gas-powered equipment is recommended, which will automatically close the gas cylinder valve in case of gas leak.
Keywords: Անվտանգություն