Ջրման շիթային եղանակի կիրառման հնարավորությունները բազմամյա տնկարկներում - Սահակյան, Ս. Վ.; Սահակյան, Տ. Ս.; Միրոյան, Ս. Ա. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Բազմամյա տնկարկներում կաթիլային ոռոգման փոխարեն հնարավոր է կիրառել ջրման շիթային եղանակը, որի դեպքում կաթոցիկները փոխարինվում են խողովակի վրա բացված անցքերով, և ջուրը մատուցվում է շիթերով: Հիդրավլիկական հաշվարկներով որոշվել են ջրամատակարարման խողովակներում ջրի հոսքի ճնշումը, մատուցվող ջրի ելքերը և բացված անցքերի տրամագիծը, որոնց միջոցով ապահովվում է մշակաբույսերի հավասարաչափ ջրամատակարարումը: Առաջարկվող շիթային եղանակի ներդրումը հնարավորություն կտա զգալիորեն կրճատել ոռոգման համակարգերի շահագործման ծախսերը: Для орошения многолетних насаждений возможно применение вместо капельного орошения струйного способа полива, при котором капельницы заменяются отверстиями на трубе, откуда вода поступает струйным способом. Гидравлическими расчетами определены давление потока воды в водоснабжающих трубах, выходы поступающей воды и диаметр открытых отверстий, посредством которых обеспечивается равномерное водоснабжение насаждений. Внедрение предлагаемого способа полива даст возможность значительно сократить расходы по эксплуатации оросительной системы. In the perennial plantations it is possible to apply spray irrigation method instead of drip irrigation, in case of which the drippers are replaced with the holes made on the pipes, wherefrom the water is supplied through the spraying jet. Upon the hydraulic calculations water flow pressure in water supply pipes, supplied water yields and diameter of the opened holes have been estimated by means of which the balanced water supply is ensured. Introduction of the recommended spray method will enable to significantly reduce the operational costs of irrigation systems.
Keywords: Ագրարային ճարտարագիտություն; Գյուղատնտեսական մելիորացիա