Эрмитажные печати Филарета Врахамия (Варажнуни) - В. С. Шандровская (ՀՍՍՀ ԳԱ հրատ․)
XI դ. 70-ական թվականներին ռազմական ու քաղաքական նշանավոր գործիչ Փիլարտոս Վարաժնունին, օգտվելով Բյուզանդական կայսրության՝ սելջուկների դեմ մղվող պատերազմից, ինչպես և ներքին գահակալական կռիվներով զբաղված լինելու հանգամանքից, անկախ հայկական պետություն ստեղծեց: Նրա իշխանությունը տարածվում էր Կիլիկիայի մի շարք քաղաքների, ինչպես և Միջագետքի և Ասորիքի մի շարք շրջանների վրա:
Keywords: Medieval History; Fine Arts