Эквиэллиптические состояния поляризации света в твист-ориентированном нематическом жидком кристалле - Асланян, Л. С.; Айвазян, А. Э.
На сфере Пуанкаре выполнен систематический анализ пространственной динамики состояния эллиптически поляризованного света в среде с локальной неоднородностью оптической оси. В качестве такой среды рассматривался нематический жидкий кристалл с твист-ориентацией. Показано существование двух специальных типов эллиптически поляризованных волн, которые распространяются в такой среде с постоянным значением эллиптичности, а азимутальный угол отслеживает поворот оптической оси. Выявлены основные особенности зависимости от толщины образца. Для анализа использовано аналитическое решение системы связанных уравнений относительно декартовых компонент электрической составляющей световой волны, полученное путем перехода во вращающуюся систему координат. Պուանկարեի սֆերայի օգնությամբ վերլուծվել է էլիպտական բևեռացված լույսի տարածական դինամիկան օպտիկական առանցքի լոկալ անհամասեռությամբ միջավայրում: Որպես օրինակ դիտարկվել է թվիստ կողմնորոշմամբ նեմատիկ հեղուկ բյուրեղը: Ցույց է տրվել էլիպտական բևեռացմամբ լույսի երկու հատուկ տեսակների գոյությունը, որոնք նման միջավայրում տարածվում են էլիպտականության հաստատուն մեծությամբ, իսկ ազիմուտային անկյունը հետևում է օպտիկական առանցքի պտույտին: Բացահայտվել է նմուշի հաստությունից ունեցած կախվածության օրինաչափությունները: Վերլուծության համար օգտագործվել է լուսային ալիքի էլեկտրական բաղադրիչների համար կապված հավասարումների համակարգի անալիտիկ լուծումը՝ ստացված պտտվող կոորդինատական համակարգին անցման մեթոդով: A systematic analysis of the spatial dynamics of the elliptically polarized light in a medium with local inhomogeneity of the optical axis has been carried out on the Poincare sphere. We consider the twist oriented nematic liquid crystal as a sample of such medium. Two special types of elliptically polarized waves, propagating in this media with a constant ellipticity value, have been shown, with the azimuthal angle following the rotation of the optical axis. The main characteristics of the dependence on the sample thickness are proved. For the analysis we used the analytical solution of the system of coupled equations related to the Cartesian components of the electric component of the light wave received by transition to the rotating coordinate system.
Keywords: Физика; Дифракция