Получение изотопа 111In на мишенях 112,114Sn - Мартиросян, Г. В.
111In является одним из наиболее употребляемых диагностических изотопов. Обсуждается возможность получения 111In из мишеней 114Sn и 112Sn. Анализ проведен на основе расчетных данных, полученных с использованием кода TALYS-1.95. В то время как облучение мишени 114Sn приводит к крайне низкому выходу 111In, реакция 112Sn(p,x) является перспективной из-за высоких выходов непрямых каналов образования. Согласно результатам моделирования выход 111In в реакции 112Sn(p,x) выше, чем в коммерчески используемой реакции 111Cd(p,n) 111In, и сравним с выходом в реакции 112Cd(p,2n) 111In. 111In կարևոր բժշկական իզոտոպ է, որը օգտագործվում է ախտորոշման նպատակով: Քննարկվում է դրա ստացման հնարավորությունը 114Sn և 112Sn թիրախներից պրոտոն-միջուկային ռեակցիաներում: Եզրակացությունները արված են TALYS-1.95 հաշվարկների հիման վրա: 114Sn թիրախի ճառագայթումը 111In իզոտոպի փոքր ելքեր է ապահովում, մինչդեռ 112Sn(p,x) ռեակցիաները ավելի արդյունավետ են, քանի որ անուղղակի առաջացման եղանակները մեծացնում են 111In-ի ելքը: Համաձայն հաշվարկների արդյունքների, 111In-ի ելքը 112Sn(p,x) ռեակցիաներում ավելի մեծ է , քան արդյունաբերական արտադրության համար կիրառվող 111Cd(p,n)111In ռեակցիայում և համեմատելի է 112Cd(p,2n)111In ռեակցիայից ելքի հետ: 111In is an important diagnostic medical radioisotope. We discuss the possibility of its production from 114Sn and 112Sn targets in proton-induced reactions. Analysis made on the base of TALYS-1.95 calculations. While the irradiation of 114Sn target leads to unfeasibly low yield of 111In, 112Sn(p,x) production route is promising because of high yields of indirect production channels. According to simulation results, the yield of 111In in 112Sn(p,x) reactions is higher than in the commercially used reaction 111Cd(p,n) 111In and is comparable to yield in 112Cd(p,2n) 111In reaction.
Keywords: Ядерная физика