О спекуляциях про «зангезурский коридор» - Овян, Ваграм (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
После 44-дневной арцахской войны лидеры Азербайджана и Турции в контексте разблокировки региональных коммуникаций неуклонно говорят про «Зангезурский коридор» несмотря на то, что ни на официальных переговорах, ни в принятых документах такой формулировки не существует. Этому явлению можно дать три объяснения, одно из которых имеет стратегический характер, а два остальных – психологические. Последние можно охарактеризовать как способ психологического давления и «синдром короля Аршака». Упомянутые три фактора имеют некоторую взаимосвязанность. Конкретнее, два психологических фактора являются способом обслуживания первого, как стратегической цели. Արցախյան 44-օրյա պատերազմից հետո Ադրբեջանի և Թուրքիայի ղեկավարները տարածաշրջանային հաղորդուղիների ապաշրջափակման համատեքստում շարունակաբար խոսում են «Զանգեզուրի միջանցքի» մասին, թեև ո՛չ պաշտոնական բանակցություններում, ո՛չ ընդունված փաստաթղթերում նման ձևակերպում չկա։ Երևույթին կարելի է տալ երեք բացատրություն, որից մեկն ունի ռազմավարական, իսկ մյուս երկուսը՝ հոգեբանական բնույթ։ Վերջիններս կարելի է բնութագրել որպես հոգեբանական ճնշման միջոց և «Արշակ թագավորի համախտանիշ»։ Հիշյալ երեք գործոններն ունեն որոշակի փոխկապվածություն, այն է՝ երկու հոգեբանական գործոններն առաջինի՝ որպես ռազմավարական նպատակի սպասարկման միջոցներն են։ After the 44-day Artsakh war the leaders of Azerbaijan and Turkey in the context of deblocking regional communications continuously speak about “Zangezur corridor”, though neither during official negotiations, nor in adopted documents such a phrase exists. This phenomenon might have three explanations, one of which is of strategic, and the other two – of psychological character. The last two explanations might be characterized as a means for psychological pressure and “King Arshak’s Syndrome”. The above-mentioned three factors are interconnected to a certain degree: two psychological factors are means for serving to the first one as a strategic goal.
Keywords: Безопасность