Ininflue Developing Aerial Unmanned Effective Decision Makers - Grigoryan, Sedrak V.; Pogossian, Edward M. (Изд-во НАН РА)
Unmanned aerial vehicles (UAVs, drones) and similar unmanned units are becoming more and more involved in various spheres, such as agriculture, emergency situations, battles, etc. however, in decision making there are still a lot they can be improved to avoid human direct involvement in those problems. To advance in the problem we develop tools to make UAV autonomously effective decision makers, particularly, able to analyze properly given situations and then according to assigned goals select appropriate strategies to achieve the goals. In the following work we aim to provide a solution for a single UAV which is able to discover units of interest, and select the target to track, manipulate or hit based on expert specified knowledge, as well as discuss further steps. Անօդաչու թռչող սարքերը (ԱԹՍ, դրոն), եւ այլ անօդաչու միավորները լայն կիրառում են ստանում են տարատեսակ կարեւոր ոլորտներում, ինչպիսիք են՝ գյուղատնտեսությունը, արտակարգ իրավիճակները, ռազմական խնդիրները եւ այլն, չնայած դրանց որոշումների կայացման եղանակներում դեռ կան լավարկման հնարավորություններ՝ խուսափելու համար մարդկային գործոնի ուղղակի ներգրավվածությունից։ Այսպիսի խնդիրներում առաջադիմելու նպատակով մենք մշակում ենք գործիքներ, որոնք հնարավորություն կտան ԱԹՍների կողմից ինքնուրույն արդյունավետ որոշումներ կայացնել, մասնավորապես՝ վերլուծելով ստեղծված իրավիճակը, ըստ հասցեագրված նպատակների մշակել ռազմավարություն՝ այդ նպատակներին հասնելու համար։ Այս աշխատանքում մենք ձգտում ենք տալ մի լուծում միայնակ ԱԹՍի համար լուծում, որը կհայտնաբերի իրավիճակում հետաքրքրություն ներկայացնող միավորները, դրանցից կընտրի թիրախ հետեւելու, խոցելու կամ այլ նպատակի համար՝ հիմնված փորձագիտական գիտելիքների վրա։ Հաջորդիվ նաեւ բերվում են լուծման հետագա զարգացման քայլերը։ Беспилотные летательные аппараты (БПЛА, дроны) и подобные беспилотные устройства наряду с возрастающим числом приложений в сельском хозяйстве, управлении при чрезвычайных ситуациях, например боевых и т.д., требуют значительного усовершенствования эффективного принятия решений. Нами разрабатывается програмы, позволяющие, в частности, анализировать ситуации, а затем в соответствии с поставленными целями выбирать подходящие стратегии для достижения целей. В работе представлены описание процедуры анализа ситуации для обнаружения целевых обьектов и их отслеживания, анализа версий решений с использованием наличных знаний эксперта, выбора конкретной цели и принятия окончательного решения. Kлючевые слова: обнаружение объектов, принятие решений, комбинаторные задачи, экспертные знания.
Keywords: Mathematical cybernetics; Computer science