Analytical Inversion of Tridiagonal Hermitian Matrices - Hakopian, Yuri R.; Manukyan, Avetik H. (Изд-во НАН РА)
In this paper we give an algorithm for inverting complex tridiagonal Hermitian matrices with optimal computational efforts. For matrices of a special form and, in particular, for Toeplitz matrices, the derived formulas lead to closed-form expressions for the elements of inverse matrices. Հոդվածում տրվում է երեքանկյունագծային հերմիտյան մատրիցների հակադարձման ալգորիթմը, որի թվային իրականացումը պահանջում է օպտիմալ թվով թվաբանական գործողություններ: Հաշվողական պրոցեդուրան իրենից ներկայացնում է հակադարձ մատրիցի տարրերի հաշվմանը հանգեցնող անդրադարձ առնչությունների հաջորդականության: Հատուկ տիպի մատրիցների համար և, մասնավորապես, տյոպլիցյան երեքանկյունագծային հերմիտյան մատրիցների համար, ստացված առնչությունները հանգեցնում են հակադարձ մատրիցի տարրերի համար բացահայտ բանաձևերի: В статье дается алгоритм обращения трехдиагональных эрмитовых матриц, численная реализация которого осуществляется за оптимальное число арифметических операций. Вычислительная процедура представляет собой последовательность рекуррентных соотношений, приводящих к вычислению элементов обратной матрицы. Для матриц специального типа и, в частности, для тёплицевых трехдиагональных эрмитовых матриц, полученные соотношения приводят к явным формулам для элементов обратной матрицы
Keywords: Mathematical cybernetics; Computer science